top of page
zwemmen-hond.jpg

Blog

Neklijn voor honden


Beste hondenvrienden, Ik ben er ook klaar mee. Dat gesleur en getrek aan de nek van je hond. Jouw beste vriend. Waarom martel je hem zo. Waar is nu dat gevoel van liefde voor dat dier.

De hond die jou telkens weer zo enthousiast begroet. Altijd vriendelijk is en optimistisch.


Wat doe je hem/haar aan. Lees eens dit artikel. Als je dan nog niet direct een harnas koopt dat snap ik jou niet meer.


Ik hoop dat je tot het einde wilt lezen.




𝐈𝐤 𝐛𝐞𝐧 𝐞𝐫 𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐤𝐥𝐚𝐚𝐫 𝐦𝐞𝐞. 𝐃𝐞 𝐜𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐬/𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐞𝐫𝐬/𝐠𝐞𝐝𝐫𝐚𝐠𝐬𝐝𝐞𝐬𝐤𝐮𝐧𝐝𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐣𝐚𝐜𝐡𝐭𝐥𝐢𝐣𝐧 𝐡𝐨𝐨𝐠 𝐢𝐧 𝐝𝐞𝐧𝐞𝐤. Vaak in combinatie met een stukje intimidatie en altijd onder dwang. Dit brengt zo ontzettend veel schade en leed met zich mee… Zowel psychisch als lichamelijk.


Deze foto's zijn genomen door Yvette van Veldhuijsen van Stg Alert hondenopvang- en trainingscentrum (en deze deel ik dan ook met goedkeuring). Zij doen fantastisch werk en vangen honden op met gedragsproblematiek waarbij de eerste stap altijd medisch uitsluiten is. De hond van de foto werd binnengebracht bij Yvet. Yvette viel het op dat er een vochtophoping in de nek was, mede hierom werd de hond kaal geschoren in de nek om schade dan wel letsel te kunnen uitsluiten. En deze foto’s zijn het resultaat. Het o zo “onschuldige” jachtlijntje heeft gezorgd voor flinke blauwe plekken en kneuzingen in de nek van deze hond. Wat zal deze hond een pijn hebben gehad!


𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐞𝐧 𝐡𝐨𝐞 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐭 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐧 𝐠𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐭? Deze lijn, en voornamelijk de plaatsing van deze lijn hoog in de nek, wordt gebruikt en ingezet als correctie middel. Het zijn vaak dunne lijntjes, de dikkere lijnen zijn niet “geschikt”. Er wordt een ruk aan de lijn gegeven op het moment dat de hond “ongewenst” gedrag laat zien. We spreken dus van het toedienen van een pijnprikkel om gedrag te laten afnemen. Afgezien van het feit dat deze manier van honden “trainen” achterhaald en ouderwets is, moeten we onszelf ook afvragen wat de hond op deze manier leert. Deze dunne lijn wordt vastgezet hoog in de nek, door een stop. Er is dus een continu druk op de hals. Er wordt geen druk vanaf gehaald, alleen druk (en pijn) toegevoegd als de hond ongewenst gedrag laat zien. Verwar dit dus niet met een jachtlijn die in de jacht/ behendigheid wordt gebruikt, deze hangen om de nek en zijn niet hoog geplaatst in de nek. Daar is niks mis mee.


𝐇𝐞𝐭 𝐩𝐥𝐚𝐚𝐭𝐬𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐧 𝐨𝐩 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐞𝐫 é𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐭𝐨𝐞𝐝𝐢𝐞𝐧𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐳𝐨𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐜𝐨𝐫𝐫𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞𝐬 𝐢𝐬 𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐨𝐤é 𝐞𝐧 𝐦𝐨𝐞𝐭𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐦𝐞𝐞 𝐠𝐞𝐬𝐭𝐨𝐩𝐭 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧. 𝐇𝐞𝐭 𝐛𝐫𝐞𝐧𝐠𝐭 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐬𝐜𝐡𝐚𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭 𝐳𝐢𝐜𝐡 𝐦𝐞𝐞 𝐞𝐧 𝐛𝐫𝐞𝐧𝐠𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐰𝐞𝐥𝐳𝐢𝐣𝐧𝐬𝐧𝐢𝐯𝐞𝐚𝐮 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞𝐡𝐨𝐧𝐝 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐦𝐚𝐚𝐭𝐬 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐚𝐮.


Wat zijn de effecten lichamelijk gezien? De foto’s spreken denk ik voor zich.. Het doet ontzettend veel pijn. Onze honden hebben een vacht, je ziet dus niet snel blauwe plekken en/of kneuzingen. Dat is dus ook direct een risico. Als we het hebben over de huid kan het gebruik van deze lijn zorgen voor irritatie, haarverlies, hematomen en wonden. Zo’n dun lijntje in je huid schuurt ontzettend en doet echt pijn! Helemaal als je dagelijks (of vaak) op dezelfde plek deze rukken krijgt. Dan het effect op de spieren; kneuzingen, verrekkingen etc. De lymfeklieren en de speekselklieren die op deze plek in de hals liggen; veel druk op deze klieren kan leiden tot zwellingen, schade en/of ruptuur van de kanalen van deze banen en verminderde immuniteit. Het ruggenmerg, die vertrekt vanuit de hersenen en doorloopt naar de rug, kan vernauwen. De zenuwen in de hals; een mechanisch trauma kan tot indirecte óf directe schade lijden door bijv. druk van de zwelling en/of omliggende weefsels wat zich weer uit in schade aan deze zenuwen. Er liggen ook nog eens superveel aders en slagaders op dit plekje in de hals. Veel druk hierop kan lijden tot een verhoogde bloeddruk in de hersenen, een (tijdelijk) zuurstof tekort (oftewel het wurgeffect) en verminderende bloedcirculatie.


𝐃𝐮𝐬 𝐝𝐚𝐭 𝐨𝐧𝐬𝐜𝐡𝐮𝐥𝐝𝐢𝐠𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐧𝐭𝐣𝐞 𝐡𝐨𝐨𝐠 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐤 𝐢𝐬 𝐡𝐞𝐥𝐞𝐦𝐚𝐚𝐥 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐳𝐨 𝐨𝐧𝐬𝐜𝐡𝐮𝐥𝐝𝐢𝐠 𝐚𝐥𝐬 𝐝𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐰𝐞𝐥𝐥𝐢𝐜𝐡𝐭 𝐥𝐢𝐣𝐤𝐭😉 𝐒𝐭𝐞𝐫𝐤𝐞𝐫𝐧𝐨𝐠, 𝐢𝐤 𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐡𝐞𝐭 éé𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐞𝐬𝐭 𝐚𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐞𝐯𝐞 “𝐡𝐮𝐥𝐩𝐦𝐢𝐝𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧” 𝐝𝐢𝐞 𝐞𝐫 𝐳𝐢𝐣𝐧. 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐞𝐥𝐰𝐞𝐠 𝐨𝐦𝐝𝐚𝐭 𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮 𝐝𝐫𝐮𝐤𝐬𝐭𝐚𝐚𝐭 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐡𝐚𝐥𝐬 𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐭 “𝐚𝐥𝐥𝐞𝐞𝐧” 𝐛𝐢𝐣 𝐨𝐧𝐠𝐞𝐰𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐠𝐞𝐝𝐫𝐚𝐠.


Waarom wordt dit lijntje dan gebruikt? Helaas werkt het vaak wel om (tijdelijk) het ongewenste gedrag te stoppen. Of naja, voor de eigenaar dan. De hond voelt zich nog net zo rot en ervaart nog steeds dezelfde angst, pijn, frustratie etc alleen dit komt niet tot uiting in gedrag. Het gedrag is simpelweg het symptoom van de oorzaak. En dit gedrag wordt keer op keer afgestraft door een ruk aan de lijn. Doordat de hond leert dat zijn gedrag leidt tot pijn en hij geen enkele andere keuze heeft keert de hond in zichzelf. 𝐃𝐞 𝐡𝐨𝐧𝐝 𝐤𝐨𝐦𝐭 𝐢𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐩𝐚𝐚𝐥𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐚𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐮𝐥𝐩𝐞𝐥𝐨𝐨𝐬𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭. De hond heeft geleerd dat wat hij dan ook doet, dit geen effect heeft en ondergaat de correcties. De hond keert in zichzelf. Door deze coaches/deskundigen wordt deze houding vaak benoemd als zijnde “kalm” “onderdanig” etc. De hond kan niet anders dan het ondergaan en zo min mogelijk reactie laten zien, op welke prikkel dan ook, om de pijnprikkel zoveel mogelijk te vermijden. Je ziet dus ook vaak honden met een lage houding, met een “lege” blik en met geen tot weinig interactie met de eigenaar meelopen. De honden zijn 𝐚𝐩𝐚𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡. Je ziet vaak hele groepen honden tegelijkertijd uitgelaten worden / getraind worden met zo’n lijntje om. Helaas zie ik bij dit soort groepen nooit vrolijke en levendige honden. Maar allemaal met een lage houding… De lichaamstaal van deze honden wordt niet gelezen óf verkeerd begrepen. Ik vind het verschrikkelijk om te zien en beland dan ook vaak in discussies met deze trainers/ deskundigen.



𝐄𝐧 𝐝𝐚𝐧 𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐰𝐞𝐞𝐫 𝐭𝐞𝐫𝐮𝐠 𝐛𝐢𝐣 𝐦𝐢𝐣𝐧 𝐡𝐚𝐦𝐯𝐫𝐚𝐚𝐠; “𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦 𝐝𝐨𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐡𝐨𝐧𝐝 𝐰𝐚𝐭 𝐢𝐞 𝐝𝐨𝐞𝐭?”… 𝐄𝐞𝐧 𝐡𝐨𝐧𝐝 𝐝𝐨𝐞𝐭𝐧𝐨𝐨𝐢𝐭 𝐢𝐞𝐭𝐬 𝐳𝐨 𝐦𝐚𝐚𝐫.


Als een hond uitvalt naar andere honden en/of mensen, angstig is of ander ongewenst gedrag laat zien is hier een reden voor. En we moeten weten wat deze reden is. Wat is de onderliggende emotie? Wat is de motivatie? Welke leerervaringen spelen er mee? Is medisch uitgesloten? Hoe ziet de activiteitenbalans van de hond eruit? In welke mate speelt stress een rol? Allemaal factoren die uiteindelijk bepaald gedrag vormen/ teweeg brengen. Een hond leert welke strategie (welk gedrag) het meest succesvol is voor zijn probleem, op dat moment in die situatie. Door te werken met zo’n lijntje hoog in de nek geef je jouw hond geen keuzemogelijkheden, leert jouw hond dat hij niks anders kan dan het te ondergaan (dus aangeleerde hulpeloosheid) en ben je puur en alleen bezig met symptoombestrijding. Je bent het gedrag aan het “bestrijden”, maar je bent niet het probleem aan het aanpakken. Bijvoorbeeld de onderliggende emotie ombuigen naar een positieve emotie en het ongewenste gedrag daarmee ombuigen naar wel acceptabel gedrag en andere keuzemogelijkheden bieden/aanleren.


𝐄𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐝𝐚𝐭 𝐡𝐢𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐞𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐬𝐬𝐢𝐞 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐤𝐨𝐦𝐭; 𝐧𝐞𝐞 𝐞𝐫 𝐢𝐬 𝐧𝐢𝐤𝐬 𝐦𝐢𝐬 𝐦𝐞𝐭 𝐛𝐞𝐠𝐫𝐞𝐧𝐳𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐝𝐮𝐢𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐛𝐢𝐞𝐝𝐞𝐧 𝐚𝐚𝐧𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐡𝐨𝐧𝐝.


Sterker nog, dat biedt veiligheid voor jouw hond. Hij weet namelijk waar hij aan toe is. Maar dat lijntje hoog in de nek is niet de manier. Dus alsjeblieft, stop hiermee… Als jij op zoek bent naar hulp zoek dan naar iemand die wél kijkt naar het welzijn van jouw hond en die bezig is met de onderliggende factoren die het gedrag veroorzaken. Als je iemand tegenkomt die jouw een lijntje hoog in de nek als oplossing geeft en het heeft over de leider zijn van de roedel, dominantie en nog meer achterhaalde zienswijzen sla dan alsjeblieft het aanbod vriendelijk af. Echt… ik heb wekelijks mailtjes van klanten die deze methodiek geprobeerd hebben, heel veel geld hebben betaald en geen steek verder zijn gekomen. Tijdelijk hielp het even en daarna was het effect weg. Daarnaast zijn de honden die op deze manier “getraind” zijn een stuk moeilijker om te buigen omdat ze niet tot nauwelijks nog communiceren en nauwelijks meer interactie laten zien. Plus de negatieve emotie (bijv. angst of pijn) is alleen nog maar negatiever geworden omdat de emotie is versterkt; immers, (als voorbeeld) de andere hond was al de voorspeller van iets engs en nu is de andere hond ook nog eens de voorspeller van pijn geworden…


𝐈𝐤 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐣𝐟 𝐝𝐢𝐭 𝐬𝐭𝐮𝐤 𝐨𝐦𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐤 𝐞𝐫 𝐨𝐩𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐫𝐢𝐞𝐭𝐢𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐭. 𝐄𝐧 𝐢𝐤 𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐤 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐬𝐜𝐡𝐢𝐣𝐧𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐨𝐨𝐤 𝐞𝐞𝐧 𝐛𝐚𝐤𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐦𝐢𝐣 𝐡𝐞𝐞𝐧 𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐤𝐫𝐢𝐣𝐠𝐞𝐧, 𝐦𝐚𝐚𝐫 𝐝𝐚𝐭 𝐦𝐚𝐚𝐤𝐭 𝐦𝐞 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐮𝐢𝐭.


Ik krijg steeds meer aanvragen vanuit lieve mensen die wanhopig op zoek zijn naar een oplossing voor het gedrag van hun hond, nadat ze al gewerkt hebben met coaches/deskundigen ( die echt hele forse tarieven rekenen!) die werken volgens de dominatie zienswijzen, vaak opgeleid vanuit het Ceasar Milan perspectief, met het lijntje hoog in de nek. Ik zit helemaal vol en heb helaas weinig tot geen ruimte meer voor extra trajecten maar wil heel graag meer bewustwording creëren voor dit onderwerp. Dat is, denk ik, hard nodig!


𝐃𝐞𝐥𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐢𝐭 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐤𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐠, 𝐠𝐫𝐚𝐚𝐠 𝐳𝐞𝐥𝐟𝐬!

𝐌𝐢𝐭𝐬 𝐝𝐢𝐭 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐤𝐞𝐥 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐭 𝐚𝐚𝐧𝐠𝐞𝐩𝐚𝐬𝐭 𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐣𝐮𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐛𝐫𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐦𝐞𝐥𝐝𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐧𝐨𝐞𝐦𝐝.



Als jij er ook klaar mee bent en je hebt problemen met het wandelen met je hond, dan help ik je graag verder.

Als je deze code meegeeft in de inschrijving dan krijg je een korting van 15€ op de eerste les.


Recente blogposts

Alles weergeven

Persoonlijkehondencoach

Persoonlijke hondencoach

Hondentrainer

hondentherapeut

Gedragstherapie

hondentrainer aan huis

hondenfluisteraar

hondenpsycholoog

bottom of page