top of page
zwemmen-hond.jpg

Blog

Neklijn voor honden


Beste hondenvrienden, Ik ben er ook klaar mee. Dat gesleur en getrek aan de nek van je hond. Jouw beste vriend. Waarom martel je hem zo. Waar is nu dat gevoel van liefde voor dat dier.

De hond die jou telkens weer zo enthousiast begroet. Altijd vriendelijk is en optimistisch.


Wat doe je hem/haar aan. Lees eens dit artikel. Als je dan nog niet direct een harnas koopt dat snap ik jou niet meer.


Ik hoop dat je tot het einde wilt lezen.
๐ˆ๐ค ๐›๐ž๐ง ๐ž๐ซ ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ค๐ฅ๐š๐š๐ซ ๐ฆ๐ž๐ž. ๐ƒ๐ž ๐œ๐จ๐š๐œ๐ก๐ž๐ฌ/๐ญ๐ซ๐š๐ข๐ง๐ž๐ซ๐ฌ/๐ ๐ž๐๐ซ๐š๐ ๐ฌ๐๐ž๐ฌ๐ค๐ฎ๐ง๐๐ข๐ ๐ž๐ง ๐๐ข๐ž ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ง ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐ฃ๐š๐œ๐ก๐ญ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง ๐ก๐จ๐จ๐  ๐ข๐ง ๐๐ž๐ง๐ž๐ค. Vaak in combinatie met een stukje intimidatie en altijd onder dwang. Dit brengt zo ontzettend veel schade en leed met zich meeโ€ฆ Zowel psychisch als lichamelijk.


Deze foto's zijn genomen door Yvette van Veldhuijsen van Stg Alert hondenopvang- en trainingscentrum (en deze deel ik dan ook met goedkeuring). Zij doen fantastisch werk en vangen honden op met gedragsproblematiek waarbij de eerste stap altijd medisch uitsluiten is. De hond van de foto werd binnengebracht bij Yvet. Yvette viel het op dat er een vochtophoping in de nek was, mede hierom werd de hond kaal geschoren in de nek om schade dan wel letsel te kunnen uitsluiten. En deze fotoโ€™s zijn het resultaat. Het o zo โ€œonschuldigeโ€ jachtlijntje heeft gezorgd voor flinke blauwe plekken en kneuzingen in de nek van deze hond. Wat zal deze hond een pijn hebben gehad!


๐–๐š๐š๐ซ๐จ๐ฆ ๐ž๐ง ๐ก๐จ๐ž ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐๐ž๐ณ๐ž ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง ๐ ๐ž๐›๐ซ๐ฎ๐ข๐ค๐ญ? Deze lijn, en voornamelijk de plaatsing van deze lijn hoog in de nek, wordt gebruikt en ingezet als correctie middel. Het zijn vaak dunne lijntjes, de dikkere lijnen zijn niet โ€œgeschiktโ€. Er wordt een ruk aan de lijn gegeven op het moment dat de hond โ€œongewenstโ€ gedrag laat zien. We spreken dus van het toedienen van een pijnprikkel om gedrag te laten afnemen. Afgezien van het feit dat deze manier van honden โ€œtrainenโ€ achterhaald en ouderwets is, moeten we onszelf ook afvragen wat de hond op deze manier leert. Deze dunne lijn wordt vastgezet hoog in de nek, door een stop. Er is dus een continu druk op de hals. Er wordt geen druk vanaf gehaald, alleen druk (en pijn) toegevoegd als de hond ongewenst gedrag laat zien. Verwar dit dus niet met een jachtlijn die in de jacht/ behendigheid wordt gebruikt, deze hangen om de nek en zijn niet hoog geplaatst in de nek. Daar is niks mis mee.


๐‡๐ž๐ญ ๐ฉ๐ฅ๐š๐š๐ญ๐ฌ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž๐ณ๐ž ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง ๐จ๐ฉ ๐๐ž๐ณ๐ž ๐ฆ๐š๐ง๐ข๐ž๐ซ รฉ๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ญ๐จ๐ž๐๐ข๐ž๐ง๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ณ๐จ๐ฏ๐ž๐ž๐ฅ ๐œ๐จ๐ซ๐ซ๐ž๐œ๐ญ๐ข๐ž๐ฌ ๐ข๐ฌ ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐จ๐ครฉ ๐ž๐ง ๐ฆ๐จ๐ž๐ญ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ฆ๐ž๐ž ๐ ๐ž๐ฌ๐ญ๐จ๐ฉ๐ญ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง. ๐‡๐ž๐ญ ๐›๐ซ๐ž๐ง๐ ๐ญ ๐ฌ๐ฎ๐ฉ๐ž๐ซ ๐ฏ๐ž๐ž๐ฅ ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐๐ž ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ณ๐ข๐œ๐ก ๐ฆ๐ž๐ž ๐ž๐ง ๐›๐ซ๐ž๐ง๐ ๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฐ๐ž๐ฅ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง๐ฌ๐ง๐ข๐ฏ๐ž๐š๐ฎ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž๐ก๐จ๐ง๐ ๐ง๐š๐š๐ซ ๐ž๐ž๐ง ๐จ๐ง๐๐ž๐ซ๐ฆ๐š๐š๐ญ๐ฌ ๐ง๐ข๐ฏ๐ž๐š๐ฎ.


Wat zijn de effecten lichamelijk gezien? De fotoโ€™s spreken denk ik voor zich.. Het doet ontzettend veel pijn. Onze honden hebben een vacht, je ziet dus niet snel blauwe plekken en/of kneuzingen. Dat is dus ook direct een risico. Als we het hebben over de huid kan het gebruik van deze lijn zorgen voor irritatie, haarverlies, hematomen en wonden. Zoโ€™n dun lijntje in je huid schuurt ontzettend en doet echt pijn! Helemaal als je dagelijks (of vaak) op dezelfde plek deze rukken krijgt. Dan het effect op de spieren; kneuzingen, verrekkingen etc. De lymfeklieren en de speekselklieren die op deze plek in de hals liggen; veel druk op deze klieren kan leiden tot zwellingen, schade en/of ruptuur van de kanalen van deze banen en verminderde immuniteit. Het ruggenmerg, die vertrekt vanuit de hersenen en doorloopt naar de rug, kan vernauwen. De zenuwen in de hals; een mechanisch trauma kan tot indirecte รณf directe schade lijden door bijv. druk van de zwelling en/of omliggende weefsels wat zich weer uit in schade aan deze zenuwen. Er liggen ook nog eens superveel aders en slagaders op dit plekje in de hals. Veel druk hierop kan lijden tot een verhoogde bloeddruk in de hersenen, een (tijdelijk) zuurstof tekort (oftewel het wurgeffect) en verminderende bloedcirculatie.


๐ƒ๐ฎ๐ฌ ๐๐š๐ญ ๐จ๐ง๐ฌ๐œ๐ก๐ฎ๐ฅ๐๐ข๐ ๐ž ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง๐ญ๐ฃ๐ž ๐ก๐จ๐จ๐  ๐ข๐ง ๐๐ž ๐ง๐ž๐ค ๐ข๐ฌ ๐ก๐ž๐ฅ๐ž๐ฆ๐š๐š๐ฅ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ณ๐จ ๐จ๐ง๐ฌ๐œ๐ก๐ฎ๐ฅ๐๐ข๐  ๐š๐ฅ๐ฌ ๐๐š๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฐ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐œ๐ก๐ญ ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ญ๐Ÿ˜‰ ๐’๐ญ๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ซ๐ง๐จ๐ , ๐ข๐ค ๐ฏ๐ข๐ง๐ ๐ก๐ž๐ญ รฉรฉ๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ฆ๐ž๐ž๐ฌ๐ญ ๐š๐ฏ๐ž๐ซ๐ฌ๐ข๐ž๐ฏ๐ž โ€œ๐ก๐ฎ๐ฅ๐ฉ๐ฆ๐ข๐๐๐ž๐ฅ๐ž๐งโ€ ๐๐ข๐ž ๐ž๐ซ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง. ๐’๐ข๐ฆ๐ฉ๐ž๐ฅ๐ฐ๐ž๐  ๐จ๐ฆ๐๐š๐ญ ๐ž๐ซ ๐œ๐จ๐ง๐ญ๐ข๐ง๐ฎ ๐๐ซ๐ฎ๐ค๐ฌ๐ญ๐š๐š๐ญ ๐จ๐ฉ ๐๐ž ๐ก๐š๐ฅ๐ฌ ๐ž๐ง ๐ง๐ข๐ž๐ญ โ€œ๐š๐ฅ๐ฅ๐ž๐ž๐งโ€ ๐›๐ข๐ฃ ๐จ๐ง๐ ๐ž๐ฐ๐ž๐ง๐ฌ๐ญ ๐ ๐ž๐๐ซ๐š๐ .


Waarom wordt dit lijntje dan gebruikt? Helaas werkt het vaak wel om (tijdelijk) het ongewenste gedrag te stoppen. Of naja, voor de eigenaar dan. De hond voelt zich nog net zo rot en ervaart nog steeds dezelfde angst, pijn, frustratie etc alleen dit komt niet tot uiting in gedrag. Het gedrag is simpelweg het symptoom van de oorzaak. En dit gedrag wordt keer op keer afgestraft door een ruk aan de lijn. Doordat de hond leert dat zijn gedrag leidt tot pijn en hij geen enkele andere keuze heeft keert de hond in zichzelf. ๐ƒ๐ž ๐ก๐จ๐ง๐ ๐ค๐จ๐ฆ๐ญ ๐ข๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐›๐ž๐ฉ๐š๐š๐ฅ๐๐ž ๐ฌ๐ญ๐š๐š๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ฎ๐ฅ๐ฉ๐ž๐ฅ๐จ๐จ๐ฌ๐ก๐ž๐ข๐ ๐ญ๐ž๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ. De hond heeft geleerd dat wat hij dan ook doet, dit geen effect heeft en ondergaat de correcties. De hond keert in zichzelf. Door deze coaches/deskundigen wordt deze houding vaak benoemd als zijnde โ€œkalmโ€ โ€œonderdanigโ€ etc. De hond kan niet anders dan het ondergaan en zo min mogelijk reactie laten zien, op welke prikkel dan ook, om de pijnprikkel zoveel mogelijk te vermijden. Je ziet dus ook vaak honden met een lage houding, met een โ€œlegeโ€ blik en met geen tot weinig interactie met de eigenaar meelopen. De honden zijn ๐š๐ฉ๐š๐ญ๐ข๐ฌ๐œ๐ก. Je ziet vaak hele groepen honden tegelijkertijd uitgelaten worden / getraind worden met zoโ€™n lijntje om. Helaas zie ik bij dit soort groepen nooit vrolijke en levendige honden. Maar allemaal met een lage houdingโ€ฆ De lichaamstaal van deze honden wordt niet gelezen รณf verkeerd begrepen. Ik vind het verschrikkelijk om te zien en beland dan ook vaak in discussies met deze trainers/ deskundigen.๐„๐ง ๐๐š๐ง ๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง ๐ฐ๐ž ๐ฐ๐ž๐ž๐ซ ๐ญ๐ž๐ซ๐ฎ๐  ๐›๐ข๐ฃ ๐ฆ๐ข๐ฃ๐ง ๐ก๐š๐ฆ๐ฏ๐ซ๐š๐š๐ ; โ€œ๐–๐š๐š๐ซ๐จ๐ฆ ๐๐จ๐ž๐ญ ๐ฃ๐จ๐ฎ๐ฐ ๐ก๐จ๐ง๐ ๐ฐ๐š๐ญ ๐ข๐ž ๐๐จ๐ž๐ญ?โ€โ€ฆ ๐„๐ž๐ง ๐ก๐จ๐ง๐ ๐๐จ๐ž๐ญ๐ง๐จ๐จ๐ข๐ญ ๐ข๐ž๐ญ๐ฌ ๐ณ๐จ ๐ฆ๐š๐š๐ซ.


Als een hond uitvalt naar andere honden en/of mensen, angstig is of ander ongewenst gedrag laat zien is hier een reden voor. En we moeten weten wat deze reden is. Wat is de onderliggende emotie? Wat is de motivatie? Welke leerervaringen spelen er mee? Is medisch uitgesloten? Hoe ziet de activiteitenbalans van de hond eruit? In welke mate speelt stress een rol? Allemaal factoren die uiteindelijk bepaald gedrag vormen/ teweeg brengen. Een hond leert welke strategie (welk gedrag) het meest succesvol is voor zijn probleem, op dat moment in die situatie. Door te werken met zoโ€™n lijntje hoog in de nek geef je jouw hond geen keuzemogelijkheden, leert jouw hond dat hij niks anders kan dan het te ondergaan (dus aangeleerde hulpeloosheid) en ben je puur en alleen bezig met symptoombestrijding. Je bent het gedrag aan het โ€œbestrijdenโ€, maar je bent niet het probleem aan het aanpakken. Bijvoorbeeld de onderliggende emotie ombuigen naar een positieve emotie en het ongewenste gedrag daarmee ombuigen naar wel acceptabel gedrag en andere keuzemogelijkheden bieden/aanleren.


๐„๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐๐š๐ญ ๐ก๐ข๐ž๐ซ ๐ฐ๐ž๐ž๐ซ ๐ž๐ž๐ง ๐๐ข๐ฌ๐œ๐ฎ๐ฌ๐ฌ๐ข๐ž ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐ค๐จ๐ฆ๐ญ; ๐ง๐ž๐ž ๐ž๐ซ ๐ข๐ฌ ๐ง๐ข๐ค๐ฌ ๐ฆ๐ข๐ฌ ๐ฆ๐ž๐ญ ๐›๐ž๐ ๐ซ๐ž๐ง๐ณ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐๐ฎ๐ข๐๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ก๐ž๐ข๐ ๐›๐ข๐ž๐๐ž๐ง ๐š๐š๐ง๐ฃ๐จ๐ฎ๐ฐ ๐ก๐จ๐ง๐.


Sterker nog, dat biedt veiligheid voor jouw hond. Hij weet namelijk waar hij aan toe is. Maar dat lijntje hoog in de nek is niet de manier. Dus alsjeblieft, stop hiermeeโ€ฆ Als jij op zoek bent naar hulp zoek dan naar iemand die wรฉl kijkt naar het welzijn van jouw hond en die bezig is met de onderliggende factoren die het gedrag veroorzaken. Als je iemand tegenkomt die jouw een lijntje hoog in de nek als oplossing geeft en het heeft over de leider zijn van de roedel, dominantie en nog meer achterhaalde zienswijzen sla dan alsjeblieft het aanbod vriendelijk af. Echtโ€ฆ ik heb wekelijks mailtjes van klanten die deze methodiek geprobeerd hebben, heel veel geld hebben betaald en geen steek verder zijn gekomen. Tijdelijk hielp het even en daarna was het effect weg. Daarnaast zijn de honden die op deze manier โ€œgetraindโ€ zijn een stuk moeilijker om te buigen omdat ze niet tot nauwelijks nog communiceren en nauwelijks meer interactie laten zien. Plus de negatieve emotie (bijv. angst of pijn) is alleen nog maar negatiever geworden omdat de emotie is versterkt; immers, (als voorbeeld) de andere hond was al de voorspeller van iets engs en nu is de andere hond ook nog eens de voorspeller van pijn gewordenโ€ฆ


๐ˆ๐ค ๐ฌ๐œ๐ก๐ซ๐ข๐ฃ๐Ÿ ๐๐ข๐ญ ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ค ๐จ๐ฆ๐๐š๐ญ ๐ข๐ค ๐ž๐ซ ๐จ๐ฉ๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐๐ซ๐ข๐ž๐ญ๐ข๐  ๐ฏ๐š๐ง ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ. ๐„๐ง ๐ข๐ค ๐ฐ๐ž๐ž๐ญ ๐๐š๐ญ ๐ข๐ค ๐ฐ๐š๐š๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ฃ๐ง๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐จ๐จ๐ค ๐ž๐ž๐ง ๐›๐š๐ค๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง๐๐ž ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐ฆ๐ข๐ฃ ๐ก๐ž๐ž๐ง ๐ ๐š๐š๐ง ๐ค๐ซ๐ข๐ฃ๐ ๐ž๐ง, ๐ฆ๐š๐š๐ซ ๐๐š๐ญ ๐ฆ๐š๐š๐ค๐ญ ๐ฆ๐ž ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฎ๐ข๐ญ.


Ik krijg steeds meer aanvragen vanuit lieve mensen die wanhopig op zoek zijn naar een oplossing voor het gedrag van hun hond, nadat ze al gewerkt hebben met coaches/deskundigen ( die echt hele forse tarieven rekenen!) die werken volgens de dominatie zienswijzen, vaak opgeleid vanuit het Ceasar Milan perspectief, met het lijntje hoog in de nek. Ik zit helemaal vol en heb helaas weinig tot geen ruimte meer voor extra trajecten maar wil heel graag meer bewustwording creรซren voor dit onderwerp. Dat is, denk ik, hard nodig!


๐ƒ๐ž๐ฅ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ข๐ญ ๐š๐ซ๐ญ๐ข๐ค๐ž๐ฅ ๐ฆ๐š๐ , ๐ ๐ซ๐š๐š๐  ๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿ๐ฌ!

๐Œ๐ข๐ญ๐ฌ ๐๐ข๐ญ ๐š๐ซ๐ญ๐ข๐ค๐ž๐ฅ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐š๐š๐ง๐ ๐ž๐ฉ๐š๐ฌ๐ญ ๐ž๐ง ๐๐ž ๐ฃ๐ฎ๐ข๐ฌ๐ญ๐ž ๐›๐ซ๐จ๐ง๐ฏ๐ž๐ซ๐ฆ๐ž๐ฅ๐๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง ๐›๐ž๐ง๐จ๐ž๐ฆ๐.Als jij er ook klaar mee bent en je hebt problemen met het wandelen met je hond, dan help ik je graag verder.

Als je deze code meegeeft in de inschrijving dan krijg je een korting van 15โ‚ฌ op de eerste les.


Recente blogposts

Alles weergeven

Persoonlijkehondencoach

Persoonlijke hondencoach

Hondentrainer

hondentherapeut

Gedragstherapie

hondentrainer aan huis

hondenfluisteraar

hondenpsycholoog

bottom of page