top of page
zwemmen-hond.jpg

Blog

Castreren of niet


Er zijn verschillende redenen waarom bezitters een hond willen castreren.


De reden om een teef te castreren is voor de hand liggend. Men wil de loopsheid en de bijkomende ongemakken vermijden. Er is nog een andere belangrijke reden. Teven worden telkens schijnzwanger en hebben hier veel last van. Verder kan het ook gezondheidsproblemen voorkomen.

De redenen om een reu te castreren ligt soms voor de hand. De hond vertoont agressief gedrag door een hoog testosteron gehalte. Hier moet men echter de nodige terughoudendheid in acht nemen. Niet elk onstuimig gedrag mag als agressief gedrag betiteld worden. Een hondencoach kan dit eventueel in samenspraak met de dierenarts bepalen.


Belangrijk is dat het niet te vroeg gebeurt. Hieronder een copy uit een artikel:


Wat gebeurt er bij een castratie?

Door het verwijderen van de eierstokken of teelballen is er minder productie van oestrogeen, progesteron en testosteron. Er zal altijd een kleine productie blijven welke gemaakt wordt door secundair weefsel of andere biochemische processen.

De geslachtshormonen zijn van belang bij de ontwikkeling van uw reu of teef.

Het is daarom aannemelijk om te denken dat een castratie in de puberteit grotere gevolgen heeft voor het dier dan wanneer er op een volwassen leeftijd wordt gecastreerd.

Oestrogeen heeft als doel om de groeischijven te sluiten. Dit betekent dat bij een vroege castratie (<1 jaar) de groeischijven niet sluiten en de botten met groeischijven door blijven groeien. Deze groei kan leiden tot problemen in de vorm van heupdysplasie (HD) en kruisband laesies.

Hiernaast is er een verminderde vet- en glucose stofwisseling, een verlies in botdichtheid en een slechtere doorbloeding. Ook is er minder serotonine productie (serotonine is een neurotransmitter welke de darmbewegingen stimuleren en zorgt ervoor dat de adrenaline productie verminderd. Het maakt je vrolijk en minder gestrest) en mindere weerstand en zelf herstellend vermogen.


Progesteron wordt alleen nog maar in de bijnieren geproduceerd, wat in sommige situaties, zoals bij chronische stress, kan leiden tot een nog groter tekort aan progesteron. Dit leidt tot een relatieve toename van oestrogenen, wat weer leidt tot een verminderde productie van thyroxine, het schildklierhormoon.

Verder zullen er tekorten ontstaan van magnesium, zink en vitamine B. Dit leidt weer tot weerstand en darmproblemen.

Een verminderde hoeveelheid testosteron ten gevolge van een castratie leidt tot een verminderde bot- en spiermassa, slechte concentratie en vermoeidheid. Bij een afname van testosteron vindt er meer vetafzetting plaats rond de buik en in de buikholte. Bij een afname van testosteron is er een slechtere regulatie van de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot insulineresistentie wat kan leiden tot suikerziekte.


Voordat men over gaat tot castratie zijn er dus enkele belangrijke punten die moeten worden onderzocht.

Leeftijd is een belangrijk punt. Zeker niet te vroeg en is het in het belang van de hond.

Er mag zeker geen gezondheidsschade ontstaan, door het bijvoorbeeld te vroeg te laten uitvoeren.

Bij slechts een klein percentage is agressief gedrag bij reuen verminderd. Het is dus van belang vooraf goed te laten onderzoeken of het gedrag testosteron gerelateerd kan zijn.

Zo kan onzekerheid of lawaai ook agressie uitlokken. Onvoldoende opleiding, traumatische jeugd... kunnen ook leiden tot agressief gedrag. In veel gevallen kan aangepaste therapie helpen.





Na de ingreep zal de stofwisseling veranderen. Honden kunnen gevoelig zijn aan gewichtstoename. Daarom aandacht voor het juiste voedsel.


Uw persoonlijke hondencoach kan u helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

Uw dierenarts kan na een volledig onderzoek u vertellen wanneer het juiste moment is om de ingreep uit te voeren.


Hebt je vragen omtrent dit onderwerp of omtrent trainingen voor je hond om het gedrag te verbeteren? Via het contactformulier zal ik met je contact opnemen.




31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Persoonlijkehondencoach

Persoonlijke hondencoach

Hondentrainer

hondentherapeut

Gedragstherapie

hondentrainer aan huis

hondenfluisteraar

hondenpsycholoog

bottom of page