top of page
zwemmen-hond.jpg

Blog

Hoe werkt het brein van de hond

Bijgewerkt op: 9 jan. 2023

Om te kunnen communiceren, maar ook om je hond te begrijpen is enige basiskennis van processen in het lichaam nodig. Een van de grootste processen, is wel de werking van het brein van de hond.

Reptielenbrein

Alle levende wezens zijn miljoenen jaren geleden gestart met het reptielenbrein. Bijna ieder levend wezen heeft dit reptielenbrein nog steeds. Zowel mens als hond. Het reptielenbrein reageert totaal buiten de wil van de hond om. Dat betekent dat dit deel van het brein alle onwillekeurige gedragingen van de hond aanstuurt.

Dit is in feit het instinct.

Het oerbrein bevindt zich helemaal binnen ons hoofd. Centraal op de ruggenwervel.

Het oerbrein stuur meer dan 90% van onze dagelijkse beslissingen aan.

Alles wat te maken heeft met de routines. Ademhalen, voelen, stappen, horen, kauwen, reageren bij schrikken...


Dus eigenlijk instinctmatige handelingen. Het zorgt ook voor de juiste reactie als we schrikken, bedreigd worden of angstig zijn.


Zoogdierenbrein

Na miljoenen jaren is bij de zoogdieren het zoogdierbrein ontstaan. Dat zijn de hersenen die rond het oerbrein ontstonden. Hierdoor kon o.a. de hond dingen herinneren, emoties ontwikkelen etc.




Het mensenbrein

Het mensenbrein ontwikkelde zich verder. Het werd groter en kon meer opslaan.

Het kon meer verbindingen maken en intelligenter zijn.

Wij als mensen ervaren ook de emoties niet allemaal hetzelfde. Neem bijvoorbeeld de emotie “angst” De ene persoon die wordt bij die emotie razend, de andere persoon trekt zich terug terwijl een derde persoon er misschien totaal geen last van heeft en de angst als kick ziet.


Neocortex

Nog eens miljoenen jaren later ontwikkelde de mens en de “hoger geplaatste” zoogdieren de neocortex. Deze is bij de mens vele malen beter ontwikkeld dan bij de hond.

Om die reden kan een hond veel beter in het hier en het nu leven. Ons geheugen is sterker ontwikkeld dan bij de hond, daardoor gaan wij vaker en makkelijker terug naar het verleden. Doordat de neocortex van een hond veel kleiner is in verhouding is er minder plaats voor herinneringen.

Minder plaats betekent dus dat het brein “beslist” wat belangrijk genoeg is om te herinneren.


Wat je aandacht geeft, groeit

Dat is een regel die iedereen wel kent. Dat is in deze context wel interessant.

Trauma: Honden die trauma’s hebben opgelopen hebben met die angsten en stress geleefd.


Hun leven was ervan afhankelijk en dat betekent dat het brein daar dus voorrang aan geeft.

Trauma zit dus diep verankert in de herinnering.

In de praktijk zijn het vaak honden die via hulporganisaties tot bij ons komen.

Ze hebben in hun eerste levensjaren meerdere keren en soms langdurig onder hoge druk gestaan. Druk door angst, niet tot rust komen, slecht en ruw behandeld...


Een hond onder stress breekt bovendien extra snel hersencellen af en de aanmaak van nieuwe hersencellen (om nieuwe herinneringen aan te maken) is vertraagd.


Daarnaast beheerst het trauma het leven van de hond zo dat hij er aandacht aan blijft geven.

Een hond die dagelijks alleen maar wordt geconfronteerd met die angstgevoelens, zal het daarbij ontwikkelde gedrag alleen maar versterken.


Training: honden die intensief getraind worden geven meer aandacht aan de oefeningen en worden daardoor afgeleid van het trauma

Dat betekent dat het brein dit dus als belangrijk zal zien en zal de herinnering hiervan laten groeien waardoor de hond er ook steeds beter in wordt.


Dagelijks trainen zorgt er dan ook voor dat het dier niet met het trauma bezig is en deze naar de achtergrond drukt.



Gedrag

Een trauma is ergens door veroorzaakt en wordt op een of andere manier in stand gehouden. Daarvoor zijn meerdere zintuigen nodig die signalen naar de hersenen geven.

Daarbij komt een stofje vrij, cortisol die vervolgens het immuunsysteem aantast en hersencellen laat afsterven.

Door het afsterven van hersencellen kan de hond moeilijker nieuwe dingen leren omdat de ruimte in zijn hersenen beperkt is. Zo heb je dus alleen al bij een trauma met een heel systeem te maken. Je kunt nooit 1 onderdeeltje hiervan aanpakken omdat je moet weten hoe het hele systeem werkt.


Als hondencoach kijk je naar het het verleden en het nu. Je kijkt naar de omgeving waarin het nu leeft. Je probeert een zo goed mogelijk beeld te krijgen, hoe een hond de indrukken verwerkt

Vervolgens bekijk ik de mogelijkheden voor de eigenaars.

Hoe zit het met de kennis, ervaringen, mogelijkheden en vaardigheden?


Tijdens de eerste sessie wordt eerst theorie gegeven die veelomvattend is, maar gelijktijdig essentieel voor de training.


Wat heb je eraan als je zonder enige vorm van basiskennis aan een taak begint die buiten je normale doen ligt. Voor veel eigenaars is het ook een opfrisser.



Goed begrijpen wat je als eigenaar doet, maar vooral weten hoe je hond op nieuwe prikkels reageert, is belangrijk.


Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden om jouw hond zijn of haar gedrag te verbeteren.


Het is vrijblijvend. Je ontvangt eerst een offerte en een voorstel voor een afspraak van de eerste sessie. Als je akkoord gaat hebben we een eerste afspraak.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Persoonlijkehondencoach

Persoonlijke hondencoach

Hondentrainer

hondentherapeut

Gedragstherapie

hondentrainer aan huis

hondenfluisteraar

hondenpsycholoog

bottom of page