top of page
zwemmen-hond.jpg

Blog

Ik wil graag spelen.


Ik ben een jonge pup van 7-8 weken en kom zonder dat ik erom gevraagd heb ineens in een hele nieuwe omgeving.

Ik moet aan alles wennen. Andere ondergrond, kleuren en geuren.

Ik mis mijn broertjes en zusjes, mijn nest, mijn ouders.

Alles is anders en onbekend. Ik hoor vreemde klanken en zie andere gezichten. Ik zie oude en jonge gezichten.

Logisch dat ik een beetje van mijn melk ben. Ik voel mij eenzaam en lig hier in een een vreemd nest, dat niet meer naar mij en familie ruikt. Het is leeg.

 

Als je in die situatie verkeert dan heb je steun nodig. We moeten hiermee rekening houden en zorgen dat de eerste 2 weken optimaal verlopen. Het liefst zorgen dat er altijd iemand in de omgeving is.

We doen er dan ook goed aan om regelmatig met de hond te gaan spelen. We moeten daarbij rekening houden met zijn fysieke toestand. Hij is nog teer en gevoelig. Het krijgt te maken met een vreemde aanraking die anders aanvoelt. Zorg ervoor dat hij die hand gaat vertrouwen.

Raak hem aan zoals hij dat gewoon is. Een beetje plagerig bijten, door hem zachtjes in zijn vel te 'knijpen' zoals hij dat ook bij jou doet. Zeg 'Au' als het te hevig is. Normaal zal hij minderen of loslaten. Trek niet want dat is het tegenovergestelde van pijn hebben. Bij pijn stop je.

Zorg ervoor dat jij het initiatief neemt om te spelen. Als je gaat spelen als de pup erom vraagt dan krijg je een lastige hond.

Bepaal ook de regels van het spel. Als een trekspelletje te hevig wordt sop dan. Het kan agressief gedrag aanwakkeren. Hij mag evenwel niet niet houw lichaam of kleding gebruiken in trek of bijt spelletjes.

Een keer winnen en verliezen hoort in het spel. Als beloning voor het spelen of bij het 'winnen' van een spelletje kun je de hond belonen met zijn favoriete speeltje of een snoepje.

Als kinderen met de hond willen spelen zorg er dan voor dat ze het binnen de perken doen. Dus geen 'geweldige' spelletjes zoals trekken en optillen aan een flos. Laat kinderen zoek- en speurspelletjes zijn beter geschikt. Je kunt daarbij denken aan het heen en weer rollen van een balletje of dat balletje verstoppen.

Spelen is leren. Leren wat de hond kan met zijn lichaam. Beheersing van emoties. Controle krijgen over situaties. Samen problemen oplossen en een team vormen. Connectie krijgen met je hond is enorm belangrijk.

Laat dus je hond niet aan zijn lot over. Als je de hele dag bent gaan werken heeft het nood aan aandacht. Alleen uitlaten is NIET voldoende. Zeker een half uur 's morgen en 's avonds 30 minuten spelen is het minste wat je je hond moet geven.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Persoonlijkehondencoach

Persoonlijke hondencoach

Hondentrainer

hondentherapeut

Gedragstherapie

hondentrainer aan huis

hondenfluisteraar

hondenpsycholoog

bottom of page