top of page
zwemmen-hond.jpg

Blog

2 prachtige honden in 1

Bijgewerkt op: 12 jul. 2023Bowie - Mechelse Herder X Border Collie


Wat een verrassing was het toen ik de eerste keer deze kruising zag. Het resultaat is prachtig. Uiterlijk de gestalte van een herder maar een vacht met de kleuren van de BC.

Een hond met een mooi karakter. Het temperament van de beide rassen. Een echte werker, waker en trouwe hond. Ik keek er dan ook naar uit om met Bowie (vanwege zijn ene blauwe oog) te gaan werken.

Ik had een zeer uitgebreide beschrijving gekregen van zijn baasjes. In het kort kwam het erop neer dat hij begon te bijten, te grommen en zaken te slopen, op springen. Bowie is op dit moment 1 jaar en zijn vrouwtje zal over ongeveer 3 maanden bevallen. Het is dus hoogte tijd om Bowie iets aan te bieden waardoor zijn gedrag zou verbeteren.

Na een goed gesprek en het afwerken van de checklijst hebben we mede op basis van de 'klachten' een programma opgestart.

De eigenaars konden mij na 2 sessies al melden dat er duidelijk verbetering was. Ook bezoek dat regelmatig over de vloer komt lieten al weten dat Bowie rustiger was en dat de verbetering goed te merken was.

Tijd om de volgende stap te zetten en Bowie leren goed te volgen en aandacht te hebben voor zijn baasjes tijdens de wandeling. Bowie ziet naar alles wat in zijn omgeving beweegt, maar zijn baasjes ziet hij niet en houdt er al helemaal geen rekening mee. Met de nodige aanwijzingen kunnen ze nu verder trainen ook hier verbetering in brengen.

Het laatste deel van deze sessie hebben we gebruikt aan zijn bijt gedrag. Bowie heeft namelijk een zeer zware beet en knabbelt aan kleding. Bowie bijt naar de hand en benen als die iets sneller dan normaal bewegen.

De combinatie Herder en BC is hier duidelijk waarneembaar.

Na enkele oefeningen hebben we een kort programma opgesteld om te zien of Bowie de bijtdrang kan onderdrukken of beter beheersen.

 

Inmiddels zijn we nog maar 1 week verder en weten Annemieke en Christof mij volgende te melden:

Bowie is een kruising tussen een Mechelse herder en een border collie blue Merle. Hij was al van pups af aan een zeer energieke hond - wat zeker mag - maar waarbij het moeilijk was voor hem om zijn energie te containen of op een constructieve manier te kanaliseren. Hoewel Bowie een hartelijke, lieve hond is, kwamen algauw een aantal kwalijke gedragsproblemen opzetten, onder andere vernieldrang en een gebrek aan gehoorzaamheid.

Bowie vroeg vaak op een negatieve manier aandacht, wat bij de baasjes vaak ook reactie uitlokte. Hoewel de baasjes het goed bedoelden, groeide het hen wat boven het hoofd. Zij bekrachtigden zijn ageren door negatieve aandacht te geven.

Liefde en aandacht was erg aanwezig, alsook wandelingen en spelen. Echter was er te weinig structuur en ruimte voor mentale uitdagingen. Het observeren en analyseren van de neerwaartse spiraal waarin de interactie tussen baasjes en Bowie terecht was gekomen, gaf ruimte voor verandering.

Terugkerende patronen van verkeerde en onduidelijke communicatie werden doorbroken, mentale uitdaging via puzzel en spel werd geïntroduceerd en rustige duidelijke communicatie met aandacht voor lichaamstaal werden geïmplementeerd.

Deze wijzigingen in de houding van de baasjes zorgden reeds vlug in het transitieproces voor grote veranderingen.

Er is meer rust en voorspelbaarheid aanwezig voor Bowie, wat hem kalmeert en een meer respectvolle houding naar zijn baasjes teweeg bracht.

Er is meer harmonie en begrip tussen baasjes en hond. Ook is er meer vertrouwen.

Bowie was een ruwe diamant, die een faire, maar consequente hand nodig had.

Dog Total Control heeft de baasjes getoond hoe ze dit konden toepassen en hen de juiste handvaten aangereikt om dit te kunnen bewerkstelligen. Weer een tevreden gezin!

 

Annemieke en Christof bedankt voor jullie berichtje.

Ik mocht dan wel de tips geven, maar jullie zijn het die het goed, correct en met volharding uitvoeren. Hiermee zijn jullie het bewijs dat, met de juiste aanwijzingen, een hond op korte tijd kan veranderen en dat hij zich daarbij ook goed kan voelen.

Met succes gecoached.
Hond en kind. Perfecte match

Update: Intussen is er een baby geboren, genaamd Lily. Bowie reageert erg goed op haar komst.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Persoonlijkehondencoach

Persoonlijke hondencoach

Hondentrainer

hondentherapeut

Gedragstherapie

hondentrainer aan huis

hondenfluisteraar

hondenpsycholoog

bottom of page